Történelem blog

Horthy kedvenc tábornoka [56.]

2015. július 12. - Harmat Árpád Péter

6_15jany_gusztav.jpgJány Gusztáv neve örökre része marad a magyar történelemnek, ugyanis ő vezette azt a 2. magyar hadsereget, mely 1943 januárjában, az oroszországi Voronyezs közelében (a Don folyó partján) óriási vereséget szenvedve, sok ezer halálos áldozattal szinte teljesen felmorzsolódott. Jányról ugyanakkor sok minden mást is tudni érdemes. Például azt, hogy a ... románokkal hősiesen küzdő Székely Hadosztály századosa és a legendás Ludovika Akadémia vezetője is volt, majd Horthy Miklós kormányzó egyik kedvenc (vagy talán legkedveltebb) tábornokává lépett elő.

Az ifú évek

Származását tekintve: német és lengyel felmenőkkel rendelkező, vallásos (protestáns) polgári családban született. Apja, Hautzinger Sándor kereskedő volt vidéken (Mosonmagyaróvár közelében), majd Budapestre költözve ipari tisztviselő lett a Ganz Gépgyárban. A kis Jány Gusztáv – aki ekkor még Hautzinger Gusztáv néven élte életét – alig 13 évesen került a fővárosba családjával együtt.

A poszt folytatása: történelemcikkek.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelemtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr527619858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelem blog · http://tortenelemtanulas.blog.hu/ 2016.08.07. 00:45:39

A Horthy-korszak 44 esztendejét (1920-1944) több részletes cikkünk is bemutatja a történelemcikkek.hu oldalunkon:
tortenelemcikkek.hu/node/26
süti beállítások módosítása