Történelem blog

214 éve született Kossuth Lajos [89.]

2016. szeptember 18. - Harmat Árpád Péter

214 éve született a magyar történelem egyik legjelentősebb alakja: Kossuth Lajos. A feudalizmusból kivezető reformkor egyik legfontosabb szereplőjeként, az 1848/49-es szabadságharc vezetőjeként és a magyarság újkori történelmében a nemzeti szuverenitás legnagyobb harcosaként a legismertebb magyar történelmi hősök egyike. 

kossuth_elete.jpg

Az ősök, felmenők

A Kossuthok XIII. századi gyökerekkel rendelkező felvidéki köznemesi családként több generáción keresztül joggal foglalkoztak. Kossuth Lajos nagyapja Kossuth Pál például túróci táblabíró volt, de fia 1780 körül a Zemlénbe települt rokonokhoz vándorolt Sátoraljaújhelyre.

 

Posztunk folytatása: történelemcikkek.hu/Kossuth

Facebook közösség

2016.09.18.21:40

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelemtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr6211719493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scriptor_ 2016.09.19. 15:31:11

Kossuth megítélése napjainkban dinamikusan változik. Sokan úgy érzik, ha egyszer Széchenyi érdemeit elismerik, akkor Kossuthot már szinte kötelezően utálniuk kell. Pedig ez butaság. Mindkét ember értékes volt a maga módján, és nem sokra mentek volna egymás nélkül. Ha Széchenyi nem indítja el gondolatébresztő programját 1830-ban, akkor Kossuth soha nem tudott volna ebből forradalmat és szabadságharcot csinálni. De fordítva is igaz: Széchenyi békés reformjai az életben nem tudtak volna komoly változásokat elérni, ha nincs Kossuth harcos mozgalma. Úgy tűnik a politikai is polarizálja a Széchenyi - Kossuth vitát: a Fidesz inkább Széchenyit "sztárolja" míg a Jobbik Kossutot idealizálja.

Atticus Maximus 2016.09.19. 15:31:35

A Reviczky árvák vagyonának gondtalan kezelése azért a cikkben említett mértéknél kicsit komolyabb ügy volt: az árvaszék is, majd a megyei közgyűlés is foglalkozott vele, el is marasztaltak Kossuthot. Nagyrészt emiatt kényszerült Zemplén megyét elhagyni és ügyvédi tevékenységéről lemondani... és elment politikusnak.

Forrás: www.zemplenimuzsa.hu/02_3/kossuth.htm

Attila
süti beállítások módosítása