Történelem blog

Hirosima, 1945 augusztus 6., az első atombomba ledobása [82.]

2016. augusztus 05. - Harmat Árpád Péter

71 évvel ezelőtt, 1945 augusztus 6-án reggel 8 óra 15 perckor egy Paul W. Tibbets nevű ezredes utasítást adott az Enola Gay nevű B-29 es bombázó kioldó tisztjének, hogy dobja le a Dél-Japánban fekvő Hirosima városára a Little Boy –nak nevezett 15 kilotonnás atombombát. A becsapódást vakító villanás és gombafelhő követte, majd 70 ezer ember halt meg azonnal a nukleáris tűzben és a gigantikus lökéshullám hatására. A bomba ledobását követő hetekben további 100 ezer ember lelte halálát sugárbetegségek következtében.

hirosima.jpg

A megdöbbentő támadásra – melyet három nappal később egy Nagaszakira ledobott atombomba is súlyosbított – a második világháború végén került sor. 1945 nyarán Európában már elhallgattak a fegyverek, Hitler rég halott volt és Németország a legyőzöttek beletörődésével próbálta elfogadni egy új korszak kezdetét. Csakhogy Ázsiában még javában tartott a háború: 1945 márciusában a Japántól délre fekvő Iwo Dzsima szigetén, majd április és június közt Okinawán folytak a harcok. A japánok elszántan védekeztek és az amerikai hadsereg csak hatalmas véráldozatok áron tudta elfoglalni a fontos szigetcsoportokat.

Azonban 1945 nyarán már az is jól látszódott, hogy a háborúból már nincs sok hátra, és az USA győztesként fogja befejezni a történelem legnagyobb összecsapását. Az amerikai politikusok jól tudták: a hatalmas Szovjetunióhoz hasonlóan az USA is szuperhatalom lesz az 1945 utáni új világrendben. Az USA vezetése és Truman elnök tehát már az új korszakra készültek. Elhatározták, hogy a háború alatt kifejlesztett új szuperfegyver az atombomba révén a szovjetek fölé kerekednek majd.

Az 1942 –ben megkezdett Manhattan-terv, mely egy működőképes atombomba előállítását célozta (nem mellesleg Hitler hasonló irányú kísérleteinek megelőzését is tervbe véve) Robert Oppenheimer fizikus vezetésével 1945-re finisébe érkezett. A Los Alamosban, Új-Mexikóban zajló kutatások sikerrel kecsegtettek. Közben a németek ugyan elvesztették a háborút, de az USA a háború utáni időszakra készülve, a fentebb említett okokból folytatta a programot. 1945 július 16 -án Alamogordo mellet megtörtént az első kísérleti atombomba robbantás, melyet a szakértők sikeresnek nyilvánítottak. A Trinity-teszt során egyébként egy 20 kilotonnás plutónium bombát robbantottak fel a sivatagban, ahol a gombafelhő a szemtanúk szerint 12 kilométeres magasságot ért el. Oppenheimer állítólag a hinduk szent könyvét idézte: "Szólt a Magasztos Úr: Most én vagyok a Halál, világok pusztítója

hirosima_enolagay.jpg

Ekkor azonban Truman és az USA legfelső vezetése, válaszút elé érkeztek: bevessék e ezt az új, hatalmas fegyvert a japánok ellen – kihasználva a talán soha vissza nem térő alkalmat arra, hogy egy háború során „élesben” próbálják ki a fegyvert – vagy elfogadva, hogy a háborút az atombomba nélkül is megnyerik, felesleges áldozatok nélkül a kísérleti (föld és víz alatti) robbantásokra szorítkozzanak a további tesztelések során? Sajnos a vezetők az előbbi lehetőség mellett döntöttek. Úgy vélték, hogy a bombát feltétlenül ki kell próbálni, mert ez elengedhetetlen az új, atomkorszak további haditechnikai fejlesztéseihez. Úgy gondolták: mivel a második világháború még tart, a bomba ledobása logikus és a világ számára megmagyarázható lépés lesz. (Főleg, hogy a harcokat voltaképp Japán kezdte, hadüzenet nélkül lebombázva Pearl Harbort.) Legalábbis a Pentagon és Truman elnök így vélték. Csakhogy a támadásban – melynek helyszínét egyébként a domborzati viszonyok alapján választották ki – legalább 200 ezren haltak meg értelmetlenül. Az iszonyatos pusztítás két japán várost törölt el a Föld felszínéről úgy, hogy a hadi események egyáltalán nem indokolták a mészárlást. Japán 1945 augusztusára egyértelműen elvesztette már a háborút, komolyabb ellentámadásra nem volt képes. (A végső fegyverszünet aláírására 26 nappal Hirosima után, 1945 szeptember 2-án került sor.)

A két atombomba ledobása az amerikai hadsereg kísérlete volt egy új, borzalmas technológia kifejlesztéséhez. Ez a technológia mára sajnos tovább tökéletesedett és jelenleg már ott tartunk, hogy a legpusztítóbb atomtöltetek 20-30 megatonnásak. Sőt, a Cár bomba mely a világ legnagyobb hatású nukleáris fegyvere 50 megatonna erejű, azaz több mint 3 ezerszer pusztítóbb a hirosimai bombánál. Jelenleg a Föld 10 országa rendelkezik atomfegyverrel: USA, Oroszország, Kína, Franciaország, Egyesült Királyság, India, Pakisztán, Izrael, Észak-Korea és Irán. Közülük a legerősebb hadseregek (egészen pontosan: csak az USA és Oroszország) több, mint 16 ezer atomtöltetet tartanak készenlétben. 

A mai napon az értelmetlenül meghalt hirosimai áldozatokra emlékezünk és arra a bizonyos 71 évvel ezelőtti napra.

Harmat Árpád Pétert

Facebook oldalunk

2015.08.05.21:50

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelemtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr638987232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezo T. Erika (törölt) 2016.08.06. 17:50:24

Azért látva a japánok fanatikus ellenállását a szigetről szigetre történő előrenyomulásban, amerikai oldalról bőven racionálisnak értelmezhető az atombomba bevetése. Egyes haditörténészek szerint konvencionális háborúban akár ennek többszöröse lett volna a végső aldozatok száma, japán oldalról is. Ráadásul az európai háború befejezése hatványozta a nyomást az amerikaiakon, hogy gyorsan döntésre vigyék a csendes óceáni hadszínteret.

newnt55 2016.08.06. 17:58:36

Értelmetlen tömegpusztító fegyver, nem válogat mindent pusztít. Csak ott van a bibi ha az ellenség visszalő egy ilyennel. A hidegháborúban egy gombnyomás CCCP, utána egy gombnyomás USA, aztán nagyvárosok pusztultak volna el több millió emberrel.
Büszkék lehetnek rá a megalkotói...

2016.08.06. 17:59:23

@Ezo T. Erika: "Egyes haditörténészek szerint konvencionális háborúban akár ennek többszöröse lett volna a végső aldozatok száma, japán oldalról is."

És ezek a haditörténészek nem amerikaiak egészen véletlenül? :-)

Ursus Arctus 2016.08.06. 18:08:10

@Ezo T. Erika: Nem volt semmilyen téren"racionális" az atombomba ledobása.

1.) Nem katonai célpontot pusztított el. Racionális lett volna egy támaszpont, vagy a japán tartalékok elpusztítása, esetleg egy haditengerészeti kikötő eltörlése a Föld színéről (fontos japán hajók elsüllyesztésével). De két átlagos japán várost kipusztítani, ahol még egy árva üzem sincs, felesleges, értelmetlen és kegyetlen tett. Csak egy sima fegyvertesztelés volt!

2.) A háború 1945 augusztus 6-án, már minden szempontból eldőlt. Japánt tönkreverték. Az atombomba semmin sem változtatott. Ezért sem volt jelentősége a ledobásának. Ismét csak oda jutunk, hogy csak egy tesztelésként lehetett jelentősége.

3.) Az atombomba készítőit folyamatosan sürgette a Pentagon, hogy hamarabb legyenek kész vele, mint ahogyan a háború véget ér, különben nem tudják ledobni. Ez megint csak azt mutatja: próba volt, technikai kísérlet. 200 ezer ember élete árán.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.06. 18:08:23

Basszátok meg a cenzúrátokat! Lett volna pár szavam a poszttal kapcsolatban, de nagyon teli a tököm a cenzúrázott blogokkal, úgyhogy dugjátok föl magatoknak!

nyikk 2016.08.06. 18:08:29

@Ezo T. Erika: Aha.Azért ezzel együtt Truman és csicskásai is odaülhettek volna nürnbergi ítészek elé, rászolgáltak....

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2016.08.06. 18:09:14

@Hóhér az utolsó barátod: A kutya nem cenzúrázott! De most már fogunk téged, a ronda beszéded miatt!

Control. 2016.08.06. 18:23:22

Mondjuk az is érdekes kérdés, hogy ha Oppenheimeréket beelőzi Hitler vagy Sztálin tudós-csoportja és példának okáért a nácik vagy komcsik dobják le az első atombombát, akkor hogyan viszonyult volna a világ tettükhöz?

porthosz 2016.08.06. 18:24:26

"Azért látva a japánok fanatikus ellenállását a szigetről szigetre történő előrenyomulásban, amerikai oldalról bőven racionálisnak értelmezhető az atombomba bevetése"

Ezzel az érveléssel csak ott a baj, hogy az amerikaiak ledobhatták volna az atombombát japán katonai célpontok ellen is. A hatás ugyanez csak épp nem hal meg több százezer civil is.

"Egyes haditörténészek szerint konvencionális háborúban akár ennek többszöröse lett volna a végső aldozatok száma, japán oldalról is."

Ezzel meg az a bibi, hogy ennyi erővel bármelyik tömmeggyilkos diktátor védekezhetne azzal, hogy azért kellet kiirtani egy komplett falut, mert ha ott az emberek csinálnak 10x gyereket akkor a végén 10x annyi ember halt volna meg. De ők milyen jófejek mert sokkal kevesebb áldozát árán oldották meg a feladatot...

chepunk 2016.08.06. 18:24:37

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:

Bizony nem! Másrészt az új bombák ledobása előtt esze ágában sem volt Japánnak megadnia magát, Hitler halála ide vagy oda... Meg aztán a saját katonáikat, civiljeiket sem kímélték, olyan tipikus keleti-nép mint a ruszkik ember veszteségeket nem számolják, illetve nem érdekli őket... Akkor mért várták volne el az ellenségeiketől? Ráadásul valóban el sem várták, ez csak utóéagos maszlag.

Swind 2016.08.06. 18:34:58

A 10 ország között Iránt is említed a posztban. Irán? Mégis van atomfegyverük?

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2016.08.06. 18:38:04

@Swind: Jogos a kérdés. Valójában a nemzetközi szakértők, biztonságpolitikai megfigyelők (és hírszerző ügynökségek) csak valószínűsítik Irán atomfegyverének meglétét. Erre bizonyíték még nincs. Ám az oroszok segítségével mindenképpen nagyon közel állnak a dologhoz, és ha jelenleg még nincs is, hamarosan biztosan elkészül az elő iráni atomfegyver.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.08.06. 18:43:23

@Ezo T. Erika: ez a mantra jól hangzik, csak nem igaz.
Az atombomba célja a teszt, és az erődemonstráció volt a szu számára

verkli 2016.08.06. 18:43:32

Még egy adalék:

A Hirosimai bomba urán, a Nagasaki bomba plutónium hasadóanyaggal készült. A hatásmechanizmusuk egyezik, de két különböző fegyverről van szó. A második bombát már tényleg csak azért vethették be, hogy azt a technológiát is kipróbálják élesben.

Swind 2016.08.06. 18:43:40

Köszi a választ, kissé megijedtem, hogy már kész tény:)

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2016.08.06. 18:45:12

@Swind: Ténynek még nem nevezhető, de a legtöbb szakmédium akkor is 10. atomhatalomként emlegeti Iránt. És valóban csak idő kérdése. Nem túl sok időé :-)

kulalak 2016.08.06. 18:55:52

Engem mindig a Nagaszakira dobott bomba szomorított el. Hiroshima egy szadista döntés volt polgári célpont ellen (Pearl Harborban flotta volt). De megismételni 3 nappal később, mi értelme volt? Pontosan tudták a hiroshimai eredményt.
Ez valóban nürnbergi árnyakat idéz, de senki sem naiv. Csak az vigasztal, hogy azóta sem volt hasonló atomtámadás.

dr. mesterséges színezék 2016.08.06. 19:07:30

@porthosz: "Ezzel az érveléssel csak ott a baj, hogy az amerikaiak ledobhatták volna az atombombát japán katonai célpontok ellen is. A hatás ugyanez csak épp nem hal meg több százezer civil is."

Iwo Jimát majdnem szó szerint az utolsó katonáig le kellett kaszálni - le is kaszálták.
Sem a császárt, sem Tojot nem hatotta meg 21000 katona halála a kapuknál.

bloglegelő 2016.08.06. 19:07:38

@verkli: ha csak a hirosimai bevetés van, az annyi, mintha egyet sem dobtak volna le.

A második bombával az USA irányt szabott az események menetének, és ezért Japán és a világ is csak szerencsésnek mondhatja magát.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2016.08.06. 19:07:44

Valószínűleg az áldozatok magas száma győzte meg a japán hadvezetést/császárt hogy ideje feladni. Ha kietlen területre dobják, akkor nem lett volna olyan drámai a hatás. Másrészről pedig nem volt túl sok atombombája az usának akkor még, hogy azzal kísérletezzen, milyen hatás győzi meg a japán vezetést. Amerika pedig nem akart több amerikai áldozatot.

dr. mesterséges színezék 2016.08.06. 19:07:49

@enpera: Azért ha amerikai katona vagy katona rokona lettem volna, imába foglaltam volna Truman nevét.
És ma is, ha tudnám, hogy vagy a két bomba helyett a nagyfaternak kellett volna még párszor partra szállnia.

dr. mesterséges színezék 2016.08.06. 19:07:56

@kulalak: "Csak az vigasztal, hogy azóta sem volt hasonló atomtámadás. "

Kb. pont azért nem volt, mert Hirosima és Nagaszaki folytán ismert, hogy mi vár az adok-kapok résztvevőire.

Történelem blog · http://tortenelemtanulas.blog.hu/ 2016.08.06. 19:28:19

Kedves Szekigahara! Jó név (és email cím) a szamurájkultúra nekünk is nagy kedvencünk! :-) Ami az atombomba ledobásának "felesleges mészárlássá" minősítését illeti posztunkban:

A harcok lezárulása előtt 26 nappal, 200 ezer civil teljesen értelmetlen megölését nem nagyon nevezhetjük másnak, mint "felesleges mészárlásnak".

Japán 1945 augusztusára gyakorlatilag elvesztette már a flottáját (jelentősebb hajóit még 1944 októberében a Leyte-öbölben elsüllyesztették) szárazföldi hadserege maroknyira zsugorodott, komolyabb ellenállásra már egyáltalán nem volt képes. És az USA ilyen körülmények közt dobott le két városára is atombombát. Ha nem teszi, a háborút akkor is megnyeri, csak éppen nem tudja kipróbálni a későbbi évtizedek új stratégiai fegyverét. Nos, EZ volt a dolog lényege, nem Japán legyőzése.

konrada 2016.08.06. 19:29:56

@dr. mesterseges szinezek: pont ezt akartam írni én is. Akármilyen szörnyű, a világ jobban járt, hogy akkor kipróbálta, mert egyébként biztosan kipróbálták volna később, és akkor már lett volna mit visszadobni, és elég sok a készleten erre válaszolni.
...de így mindenki elrettent.

verkli 2016.08.06. 20:37:11

@bloglegelő:
"ha csak a hirosimai bevetés van, az annyi, mintha egyet sem dobtak volna le"

? o.o ?

Ha ellövöd az egyik lábam, én már elhiszem, hogy nem viccelsz. De szerencsésnek azért nem mondanám magamat, pedig még maradt egy.

sutyerák 2016.08.06. 20:38:24

@Ezo T. Erika: Igy van. nem kell itt hüleségekkel érvelgetni:sok 10ezer amcsi katona élete volt a tét,-vagy csapás az ellenségre amig meg nem adja magát.
mki más is így cselekedett volna,-sőt! kevésbé bölcsek és hódítók a fővárosokra dobtak volna atomot,ha tehették volna. minden más csak süketelés.

sutyerák 2016.08.06. 20:38:28

@konrada: ahogy írod. én is így gondolom.

sutyerák 2016.08.06. 20:38:34

itt a lehetőség.
dobj atomot egy általad kiválasztott célpontra egy akkora bombával amit kigondolsz magadnak!
nuclearsecrecy.com/nukemap/ azoknak nem szabad megnézni akik azt mondják,hogy az amcsik ott fölöslegesen gyilkoltak.
azok megnézhetik,akik azt gondolják,hogy 100ezernyi katonájuk életét mentették meg vele!

2016.08.06. 20:39:01

@newnt55: nem veletlenul mondtak a hideghaboruban, hogy aki elsokent lo, masodikkent hal meg. A gond ott van, hogy amig ket jatekos eseten egyszeru a helyzet, es mukodik a kolcsonos elrettentes elve, addig a jelenlegi tiz szereplos szituacioban nagyon bonyolult a keplet. Tovabbi sulyosbito tenyezo, ha legalabb az egyik szereplo, Iran, fanatikus vallasos orszag, ahol meggyozodesuk, hogy ugyis a mennybe kerulnek a szent haborujuk miatt, tehat szivesen meghalnak, ha elotte jo sok hitetlent megolhetnek, tehat a kolcsonos elrettentes nem visszatarto ero. Meg inkabb sulyosbito, ha egy abszolut felelotlen embervkezebe kerul, pl Eszak-Korea, ahol meg vallasi fanatizmusra sincs szukseg, mert annyira eltorzult a gondolkodasuk, hogy mar a kovetkezmenyekkel sem torodnenek, elegendo a pusztitas es elsokent lecsapas ketes orome. Osszessegeben most, a hideghaboru befejeztevel sokkal kozelebb allunk egy atomhaboru kitoresehez, mint elotte barmikor. Es ez nagyon-nagyon iszonytato lehetoseg. Ketlem, hogy Hirosima emleke onmagaban eleg az elrettenteshez. De mindenkeppen kell rola beszelni es felidezni ujra es ujra, hatha legalabb egy minimalis jozansagra birja az atomhatalmak vezetoit.

BiG74 Bodri 2016.08.06. 20:57:11

A japán gondolkodás alapján, megszállni Japánt és végleg legyőzni, még sok amcsi katona életébe, energiába, pénzbe került volna akkor, amikor az öreg kontinensen a náci birodalom bukásával felborult a status quo és hirtelen szembekerült a szovjet birodalom is.
A katonai célpont támadása a legkevésbé sem sokkolta volna a fullmilitarista japo vezetést.
A második atombomba viszont nem biztos, hogy szükséges volt, bár az üzenete egyértelmű:
Bármikor megismétlem a pusztítást újra és újra.
Hogy tesztelték e a bombát ? Egyértelműen, de kétlem, hogy szimplán ezért vetették be.

bloglegelő 2016.08.06. 20:59:17

@verkli: ha ellövöm az egyik lábad, de utána leállok, még azt hiszed, hogy én is megbántam (mert hogy azelőtt soha nem lőttük még el senki lábát, csak karddal csapdostuk egymást az ellenséggel) Mankóval még mindig tudsz hadakozni valahogy.

De ha ellövöm a másik lábad is, már komolyan mérlegre teszed a dolgokat te is. Iyen egyszeű.

Van egy lecke, amit az atombomba tanított meg nekünk a valóságban. És aki jó leckét kap, az bizony érezze szerencsésnek magát.

Történelem blog · http://tortenelemtanulas.blog.hu/ 2016.08.06. 21:07:37

Kedves Backenbecher!
Terjedelmes és pontokba szedett összegzése alapszintű történelem ismeretanyag (minden valamirevaló történelemkönyvben benne foglaltatik). Feleslegesnek éreztük posztunkban újra végigvezetni az egész második világháború csendes-óceáni történéseit. Ám az atombomba ledobását azzal indokolni, hogy előtte Japán súlyos harcokat vívott a világ ellen, nem magyarázat. Csak ismételni tudjuk:

1945 augusztusára a japán hadsereg vereséget szenvedett az USA -tól! Teljesen felesleges lett volna az amerikaiaknak partra szállni hadseregükkel Japánban, hiszen a japán hadsereget gyakorlatilag felmorzsolták még Okinawán és Iwo Dzsimán. Az atombomba ledobása katonai szempontból szintén tökéletesen felesleges lépés volt. Kizárólag a technikai célokat szolgált és az elrettentést, a Szovjetunió megfélemlítését illetve a világ felé történő szuperhatalmi státusz vitathatatlanságát jelezte!

Egyallampolgar 2016.08.06. 21:14:29

@Ezo T. Erika:
Nyilván egy erődemostráció volt amcsi részről ami politikailag is megingatta a japán hadvezetést. A SZU felé az üzenet értéke egyértelmű. Japán életek megkímélést ha felhozni ha igaz is, szerintem aránytévesztés, azt gondolom inkább az amcsik úszták meg ezzel a szigetről-szigetre harcokat.

miketbeszéltek 2016.08.06. 23:14:18

@Történelem blog: A fanatikus japán mentalitás nem ismerte a megadást. mint opciót, pláne a "szent" japán föld védelme közben. Mi lett volna szerinted az alternatíva? Japán a "felmorzsolt" hadserege mellett sem gondolt megadásra, az invázió elkerülhetetlen lett volna. Ez elképesztő energiába, illetve áldozatokba került volna, és ha egy vezető nem oltalmazza meg 100 ezernyi katonája életét, holott megtehetné: az gyakorlatilag hazaárulás. De a védőkig harcoló, illetve a megadás helyett inkább az öngyilkosságot választó japánok is valószínűleg legalább több százezernyi katonát és civilt veszítettek volna, városok tucatjai rombolódtak volna le egy hagyományos háborúban. Mindezt amellett is vallom, hogy tragédiának tekintem az atomtámadásokat. Drezda bombázásával szemben azonban ennek volt indoka. -Nem esett szó arról, hogy egy másik portálon éppen most van egy cikk az U-234 küldetéséről, amely miatt az USA joggal tarthatott attól, hogy Japán kifejleszti az atombombáját.-Illetve ismét hangsúlyozom, hogy Sztálin is reális valószínűséggel megszállta volna Nyugat-Európát, ha nincs a nukleáris elrettentés.

Történelem blog · http://tortenelemtanulas.blog.hu/ 2016.08.06. 23:17:38

@miketbeszéltek: Ez sajnos nem igaz! Japánnak gyakorlatilag már nem volt hadsereg 1945 augusztusában. Megsemmisült. Az atombomba nélkül sem lett volna már választásuk mint a fegyverletétel. Ez akkor már a levegőben lógott lévén, hogy sem repülőik sem hadihajóik nem voltak. Szép dolog az elszántság és a japánok tényleg elszántak is voltak, de katona nélkül nincs hadsereg, hadsereg nélkül meg nem lehet harcolni sem ugyebár. A fegyverszünet 1945 augusztusában már csak napok kérdése volt atombomba nélkül is. Ezért siettette annyira a Pentagon Oppenheimeréket, hogy siessenek, mert ha Japán kapitulál, akkor nem lehet már ledobni (és kipróbálni) az atombombát!

dr. mesterséges színezék 2016.08.07. 00:51:24

@Történelem blog: "Teljesen felesleges lett volna az amerikaiaknak partra szállni hadseregükkel Japánban, hiszen a japán hadsereget gyakorlatilag felmorzsolták még Okinawán és Iwo Dzsimán. "

Mindkettőn túlvoltak június végére, de a japánok még mindig nem kapkodtak levelező szakon feltétel nélkül kapitulálni. Jóllehet talán 1-2 hónap alatt elért odáig annak a híre, hogy ez Berlinben sem vezetett sok jóra.

Azok a (nem csak amerikai) hadifoglyok, akiknek élvezniük kellett Japán spártai vendégszeretetét, valószínűleg a világ bármilyen fegyverére bólintottak volna, ami mielőbb megadáskompatibilissá teszi a budisóban pácolt japán katonalelket - hogy ne kelljen megdögleniük az elnyúló utolsó napokban.

Persze Truman bírta az erősből lett megkérdőjelezhetetlenül erős szerepét, amelynek manifesztálódásához ürügy kellett, de azt az ürügyet Tojo tálcán szállította.

Történelem blog · http://tortenelemtanulas.blog.hu/ 2016.08.07. 01:20:10

Kedves Teddybear01!
Mégis honnan veszed azt a sok scifit, zagyvaságot és kitalációt, amiket leírsz? Nagyon kíváncsiak vagyunk forrásodra? Mégis honnan jön mindez? De tényleg.

Dr. Nagy László 2016.08.07. 01:36:34

Érdekes, hogy milyen sokan hiszik makacsul, hogy ha nincs az atombombák ledobása, akkor Japán nem hátrál meg és így az amerikai hadseregnek partra kellett volna szállnia Japánban, majd hosszú harcok árán kellett volna elfoglalni a szigeteket. Pedig erről szó nem volt. Iwo Dzsima és Okinawa után a japán hadsereg felmorzsolódott, sem hadihajói, sem repülői, sem szárazföldi haderői nem voltak. Lehet, hogy a hadvezetés néhány tisztje ellentámadásról ábrándozott, de a tény az: tönkre volt verve és csak a fegyverszünet várt rá. A bombák ledobása ezen semmit sem változtatott. NEM AZÉRT TETTÉK LE A FEGYVERT MERT LEDOBTÁK A KÉT ATOMBOMBÁT, hanem mert elvesztették a háborút és mert nem volt már hadseregük, amivel harcolhattak volna.
Vajon miért nem képesek ezt megérteni néhányan? Hihetetlen.

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2016.08.07. 01:38:53

@Dr. Nagy László: Hagyja tanár úr. Az emberek egy része mindig jobban szereti saját verzióját, mint a valós tényeket. :-) Bár mi már annak is örülünk, hogy egyáltalán foglalkoznak a történelemmel.

Ursus Arctus 2016.08.07. 01:42:58

@Dr. Nagy László: Izgalmasabb azt hinni, hogy Japán az atombombák miatt adta fel a harcot, mint a valóság. Noha semmiféle feladásról nem volt szó, csupán nem tudtak tovább harcolni, mégis romantikus hősi beállítás Hirosímára és Nagaszakira fogni a háború végét. Az atombombák ledobásának valós szerepe valamiért nem annyira "érdekes". (A valóság néha unalmas.)

Történelem blog · http://tortenelemtanulas.blog.hu/ 2016.08.07. 01:51:19

Kedves Teddybear 01!

Noha sértegetsz bennünket, mi nem bántunk. Bár a rosszindulat nem pótolja a tudatlanságot és a pökhendiség sem segít sokat rajtad azért inkább olvass, tanulj és tájékozódj. Másokat lekezelni utána is ráérsz bőven.

Ami a témát illeti:
Az USA a második világháború kezdeti és középső szakaszában egészen a midway -i fordulatig határozottan vesztésre állt a Csendes-óceánon. EZEKBEN az időszakokban - de még később is, egészen az első komolyabb sikerekig (lásdd: Leytei csata) - bizony sokszor felmerült, hogy a háború csak úgy érhet véget, hogy az amerikai hadsereg, (éppen úgy mint Európában) bevonul majd a legyőzött országba (jelen esetben: Japánba). Ám közben 1944 ősze után Japán rohamosan szorult vissza és a tőle délre fekvő szigeteken teljesen felmorzsolódott hadserege. Ekkor már fel sem merült a Japánba való bevonulás vagy megszálláskérdése, mert értelmét vesztette.

Hogy egyszerűbben is megfogalmazzuk - egy boksz hasonlattal élve - a kiütött és földön fekvő eszméletlen ellenfél legyőzésére minek tervezgetne stratégiát a győztes?

Ursus Arctus 2016.08.07. 01:53:59

@Történelem blog: Szerintem ez a Teddybear01 a büdös életben nem fogja megérteni! :-)))) Minek bajlódtok vele?

teddybear01 2016.08.07. 01:54:28

@Dr. Nagy László: Csakhogy Japánt a 13. század óta senki sem támadta meg a saját területén, és akkor sem veszítettek.
A modern korban az Orosz-japán háborút megnyerték, Az 1. világháborúban rövid úton lerohanták a német, osztrák érdekeltségeket Kínában. Halhin-golnál és a Hasszan-tónál az oroszok a körmükre ütöttek, de ez csak arra volt jó, hogy inkább dél felé terjeszkedjenek. Hihetetlen gyorsan foglalták el Délkelet-Ázsia és Indonézia-Malajzia legnagyobb részét.
Ehhez jött még az a középkori szamurájmentalitás, amit jól láthatóan fel sem tudsz fogni.

Amikor a Császár ráparancsolt a népére, hogy kapituláljanak, több százan követtek el harakirit, mert csalódást okoztak neki.

Conchobar 2016.08.07. 09:58:02

A cikk szerint is ostobaság arra hivatkozni, hogy azért vetették be az atombombát, hogy lerövidítsék a háborút. Ez csak az amerikaiak utólagos magyarázkodása a civilek tömeges lemészárlása miatt. 1945 nyarán mindössze 3 atombombájuk volt nekik. A 2. és 3. felrobbantásától (két város hatékony lerombolásától) aligha várták ők a japán kapitulációt, mikor az addigi szigetről szigetre történő csatákban sem adták meg magukat könnyen

röf 2016.08.07. 10:00:35

Általában 20 kilotonnásra becsülik a hirosimai bombát, nem 15-re, de ez végül is tökmindegy.
Az írással amúgy egyetértek, értelmetlen emberirtás volt mindkét bomba kipróbálása.
Egyenlőre szerintem nincs Iránnak atomfegyvere, igaz, sok ezer urándúsító centrifugája van a föld alatt, több helyen is.
Viszont az oroszok befejezték a németek által elkezdett atomerőművüket, és Iránnak nagyon fontos a szankciók föloldása.
Annyit mindenesetre elértek, hogy Izrael "megszeppent".

cipraszon 2016.08.07. 10:00:45

@bloglegelő: A világ és Japán hálás a második atombombáért. Külön van választva a megemlékezés is. Délelőtt gyászszünet az első atom miatt, délután örömünnep a másodikért.

cipraszon 2016.08.07. 10:00:54

@dr. mesterseges szinezek: Az amerikai katonák rokonai hálásak, hogy legyilkolták a japán katonák rokonait.

cipraszon 2016.08.07. 10:11:07

@bloglegelő: Te biztosan csak viccelsz, ugye?

dr. mesterséges színezék 2016.08.09. 10:09:57

@enpera: "ha meg japán vagy..."

Nem köll olyan messzire menni, tudniillik magyar vagyok, olyan országban, amelynek sorsa egyáltalán nem esik messze Japánétól, és pont ugyanolyan katonapolitikai rövidlátás miatt.
Ez van. Erő (nem volt), érdek (volt) és az eredő (vesztes háború).

dr. mesterséges színezék 2016.08.09. 10:10:03

@cipraszon: Szó szerint.

Nem csak "sírt az ellenség anyukája", de meg is halt, mire az ellenség nem lőtt többet.
süti beállítások módosítása