Történelem blog

Érdekességek a vietnámi háborúról [53.]

2015. május 01. - Harmat Árpád Péter

Épp 40 éve ért véget a vietnámi háború, mely egyes becslések szerint a világtörténelem harmadik legpusztítóbb háborúja volt. Az alkalomhoz 5 érdekes tény társítható:

5_08vietnam.jpg

1. Az 1955 és 1975 közt zajló vietnámi háború közvetlen előzménye a területet korábban gyarmatává tett Franciaország és a függetlenségre vágyó Vietnám hadserege közt zajló Indokínai háború volt. Az 1946 és 1954 közti harcokban végül Vietnám győzött. A döntő ütközetet északon, a laoszi határ közelében Dien Bien Phu mellett vívták, ahol a franciák még a híres idegenlégiójukat is bevetették. Vereségük után azonban ki kellett vonulniuk Vietnámból. A franciák távozása egyben Vietnám kettéosztását is hozta, ugyanis 1954 július 21-én Genfben az érintett felek arról döntöttek, hogy a 17. szélességi körtől északra a Vietnami Nemzeti Front (későbbi nevén: Vietkong) alakíthat kormányt, létrehozva a Vietnámi Demokratikus Köztársaságot  (mely kommunista berendezkedést követ a Szovjetunió és Kína támogatásával) Ho Si Minh vezetésével, míg a vonaltól délre Ngó Dinh Diem vezette Amerika és nyugatbarát kapitalista Vietnám jön létre, Vietnámi Köztársaság néven.

 

A poszt folytatása: tortenelemcikkek.hu

 

----------------------------------

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelemtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr767419708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelem blog · http://tortenelemtanulas.blog.hu/ 2016.08.07. 00:50:11

A vietnámi háborúról szóló részletes cikkünket itt találja:
tortenelemcikkek.hu/node/160
süti beállítások módosítása