Történelem blog

Öt érdekesség Horthy Miklósról [74.]

2016. június 16. - Harmat Árpád Péter

Horthy Miklósról számtalan valós és elferdített információ látott már napvilágot, ám kevésbé ismert néhány magánéletét, képességeit és sorsát illető érdekesség. Ezek közül ötöt mindenképp érdemes elolvasni.

horthy_toritanulas.jpg

1.Feleség és család. Horthy Miklós vidéken ismerte meg feleségét, mégpedig 1901 elején, egy bankelnök (és politikus), bizonyos Melczer László (1869-1944) hejőbábai házában. A Miskolc közelében fekvő kisvárosba, Melczerék uradalmába, Horthy nővérének férje hívta el a 32 éves tengerésztisztet afféle spontán, vagyis előre nem tervezett program során. Horthy itt találkozott először a házigazda feleségének, Purgly Jankának alig 20 éves húgával, Purgly Magdolnával. Horthy így emlékezett a találkozásra:

„… Miskolcra érkeztem látogatásra, de a pályaudvaron az ottani huszároknál szolgáló sógorom azzal fogadott, hogy a nővérem Budapestre utazott. Ő maga pedig régi barátaihoz készül látogatóba, és a meghívásról már nem mondhat le. Menjek hát egyszerűen vele. Azt hittem, hogy csak délutáni látogatásról beszél és beleegyeztem. Nagyot csodálkoztam, mikor az állomáson négyes fogat várt bennünket. Ez hosszabb útra vallott, és azt jelentette, hogy majd az éjszakát is Hejőbábán töltöm még ismeretlen vendéglátóim házánál. Bizony kissé feszélyezett a helyzet, és úgy éreztem, mintha a házigazda, a felesége és ennek elragadó húga minden szívességük mellett sem tudták eltitkolni csodálkozásukat afelett, hogy ugyan miként is került ide ez a vadidegen tengerésztiszt. Szerénytelen betoppanásomért bocsánatot kértem, de hallani sem akartak mentegetőzéseimről, és végül is oly kitűnően éreztem magam, hogy nagy örömmel fogadtam el a tartózkodást, és három boldog napot tölthetem Hejőbábán. Véletlen vagy a sors keze? Ez a látogatásom mindenesetre nagy fordulatot jelentett életemben. Farsangkor részt vettem a miskolci bálon, melynek védnöknője Merczelné, Hejőbába szeretett háziasszonya volt. Még nálánál is ragyogóbb jelenség pedig elbájolóan szép húga. Purgly Magda, aki a legjobb táncosnő akivel valaha is táncoltam.”

horthy_es_felesege.jpg

A két fiatal közt gyorsan fellobbant a szerelem. Horthy ekkoriban fess sorhajóhadnagy (százados) volt, középbirtokos háttérrel, fényes tiszti karrier előtt. Az eljegyzés az após birtokán, az esküvő pedig 1901 július 22 én fényes külsőségek közepette az aradi református templomban zajlott. Egy rövid ausztriai nászutat követően az ifjú pár 12 esztendőn keresztül élt különböző városokban - előbb Pólában, majd Konstantinápolyban, végül Bécsben – az alapján, hogy a ranglétrán egyre feljebb emelkedő, és a 12 év végére már sorhajókapitánnyá (ezredessé) előléptetett Horthy Miklóst éppen hová vezényelték. Ebben az időszakban született meg négy gyermekük is: 1902-ben Magdolna, 1903-ban Paula, 1904-ben István és 1907-ben Miklós.

2.Megjelenés, sport. Horthy Miklós fiatalon jó megjelenésű, sportokban sikeres, katonás külsejű, mai szóval „jó vágású” úriembernek számított. Egy 1947-ben kelt rendőrségi bejelentőlap szerint [lásd képünket] testmagassága 176 cm volt. Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy ekkor már 79 éves, így fiatalkori magassága inkább a 180 cm –hez lehetett közelebb, kb. 178-179 cm. (Amit abban a korban magas termetnek tartottak.) Összesen hét sportágban is rendszeresen versenyzett - vitorlázás, futás (középtávon), vívás, kerékpározás, lovaglás, célba lövés, tenisz - és mindegyikben kiemelkedő eredményeket ért el a különböző hadseregtornákon. Legnagyobb sikerét vívásban aratta, amikor a Monarchia hadseregbajnoka lett. Horthy haláláig büszke volt sporteredményeire, lovaira, fizikumára és egyenes testtartására.

horthy_2.jpg

3.Tetoválás és bulizás. Horthy Miklós bal karján, a bicepsztől kiindulva lefelé, egészen az alkarjáig egy zöld és arany háttérben tekergő kínai sárkány motívum díszlett, melyet tengerészszokás szerint csináltatott valamikor az első világháború előtti időkben (feltehetően egy angliai kikötőben, talán 1901 és 1910 közt). Bár társadalmi és katonai felemelkedése, illetve korosodása során egyre kínosabb lehetett tetoválása, Horthy egyáltalán nem takargatta. Sőt, büszkén viselte egészen kormányzóvá emelkedéséig. Azt követően (vagyis 1920 után) már különböző ünnepi öltözetei miatt ritkán lehetett látni a furcsa motívumot. A tetoválás egyébként állítólag egy átbulizott, alkoholmámoros éjszaka eredménye volt.

horthy_tetko.jpg

Horthy nagyon szeretett mulatni. Szem-, és fültanúk – például Lehár Ferenc – szerint a későbbi kormányzó kitűnően zongorázott és énekelt a tiszti klubbok világában. Sőt. Később, ahogyan egyre magasabbra jutott a császári hadsereg hierarchiájában, kiváló tánctudása is közismertté vált. Könnyed, jó társalgó hírében állt, aki számtalan vicces anekdotát is tudott. Ezért szívesen hívták meg a hadsereg és az udvar különböző fogadásaira és estélyeire. Horthy az első világháborút megelőző évekre a Monarchia legfelső társadalmi köreibe is bekerült, mely elsősorban színes egyéniségének és rendkívül „mozgalmas” társasági életének volt köszönhető.  Ugyanakkor hajlamos volt túlzásokba esni, például a kártyázással, mely rengeteg pénztől megfosztotta fiatal éveiben.

4.Nyelvérzék. Horthy nyelvérzéke kiemelkedően jó volt, ami egész karrierje alatt nagyban segítette előrejutását. A magyar és a német szinte gyermekkorától a folyamatosan beszélt nyelvei közé tartozott. (1899-ben egy ideig még a császári udvar hivatalos szaktolmácsaként is dolgozott magyar-német anyagokon.) Később, a haditengerészet különféle kikötőiben sajátította el a horvát és olasz nyelveket, majd ötödikként az angolt. Hogy a spanyolt miért kezdte tanulni, nem ismert, de tény, hogy ezen a nyelven is kitűnően tudott kommunikálni.

5.Sztálin, a megmentő. A második világháború végén, a harcok lezárultát követően a magyar kormány 1945 április 9 és 15 közt tárgyalóküldöttséget menesztett Moszkvába. Sztálin egyértelműen közölte a magyar diplomatákkal, hogy semmiképp sem tekinti Horthyt háborús bűnösnek, mégpedig azért nem, mert az idős kormányzó 1944 őszén fegyverszüneti küldöttséget menesztett hozzá. A szovjet diktátor véleményét a hazai vezetés elfogadta, annál is inkább mert tartottak attól, hogy ha háborús bűnösként kivégzik a kormányzót, akkor mártír lesz belőle. Gyöngyösi János külügyminiszter végül úgy tájékoztatta a budapesti brit politikai misszió tagjait, hogy a magyar kormány nem kéri Horthy Miklós háborús bűnössé nyilvánítását. A britek továbbították a nürnbergi per bírái és a nagyhatalmi vezetők felé a szovjet-magyar álláspontot, majd rövid értekezést követően elfogadták azt. Így végül Horthy nem lett vádlott, noha Jugoszlávia szerette volna felelősségre vonását az 1942-es újvidéki vérengzés miatt. Horthy csupán tanúként vett részt a háborús bűnösök nürnbergi perében, 1945 szeptember 24 és december 24 közt, több meghallgatáson.

Horthy Miklós életének öt olyan fordulópontja volt, melyek megítélése alapjaiban határozza meg a róla kialakult képet, ezek a következők: 1.Fehérterrorban betöltött szerepe 2.A háborúba való német oldalon történő belépésünkben betöltött szerepe 3.A Don-kanyarbeli katasztrófához kapcsolódó felelőssége 4.A német megszállás legitimálása 5.A holokauszthoz kapcsolódó felelőssége. (Talán hatodikként kiugrási kísérletét lehetne még megemlíteni.) Ám akárhogyan is vélekedünk ezekről a kérdésekről, Horthy Miklós a XX századi magyar történelem egyik legjelentősebb alakjaként meghatározó szerepet töltött be hazánk krónikájában. Életének érdekességei kicsit közelebb hozhatják hozzánk valódi énjét.

Harmat Árpád Péter

Facebook közösség

Történelemcikkek.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelemtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr738815464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

new_boy_on_the_block 2016.06.17. 14:43:18

Élmény volt olvasni. Köszönöm!

soarvány 2016.06.17. 14:43:20

Kissé alamuszi képe van, az orra meg egy alaktalan húsdarab, nem kifinomult típusra vall.
Helyette évtizedekig Bethlen végezte az érdemi munkát, majd az elszámolásnál Bárdosit helyette végezték ki.

Dr. Nagy László 2016.06.17. 15:02:53

Szintén érdekesség, hogy Adolf Hitlerrel sajátos viszonya volt. A köztük lévő 21 év, afféle generációs különbséget jelentett, melyet fokozott az egyszerű osztrák káplár és az admirális távolsága. Ne feledjük: mindketten a Monarchia polgáraiként kezdték életüket: a vidéki nincstelen festő, akiből egyszerű káplár lett és a magyar birtokos nemes, akiből admirális vált. Aztán persze Hitler Németország, Horthy meg Magyarország ura lett, de a kezdeti "felállás" bennük maradt mindvégig. A háború küszöbén és alatt, összesen hatszor találkoztak és volt olyan, hogy Horthy faképnél hagyta a Führert. Később, mikor viszonyuk végképp megromlott, Hitler "vén hülyének" nevezte Horthyt, közvetlen beosztottjai előtt.

Pet1988 2016.06.17. 15:09:55

@soarvány: Igen, az én benyomásom is ilyesmi.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2016.06.17. 15:10:04

Horthy a modern kori magyar történelem egyik legnagyobb alakja. Pont. Hazafiassága, magyarsága és jóakarata a nemzet érdekében, megkérdőjelezhetetlen. Aki mást mond az hazudik.

Filmflash. 2016.06.17. 15:47:27

Mindig felvetődik Horthyval kapcsolatban, hogy mekkora volt a valódi politikai mozgástere 1934 és 1944 közti 10 évben. Ebben az időszakban köteleződtünk el ugyanis végleg Hitler oldalán. Egyik oldalról ott volt az általános elvárás: újratárgyaltatni Trianont, másik oldalról az antant elzárkózása. A két presszió aztán Németország felé "préselt" bennünket. Később pedig Hitler szövetségeseként a mozgástér tovább szűkült. Ugyanakkor felhívnám a figyelmet arra, hogy a Franco vezette Spanyolország is szövetségese volt Hitlernek, mégis sikeresen "kimaradt" a háború disznóságaiból. Nem pusztult el 120 ezer spanyol a Szovjetunióban (mint nálunk a Don-kanyarban.) Úgyhogy igenis jelentős felelősség terhelte Horthyt.

BiG74 Bodri 2016.06.17. 15:47:34

Horty a hatalmi vákumban előtippenő, a mulatáshoz és vezényléshez értő, de végtelenül feudális tipikus magyar földesúr. Ez volt, megszívtuk vele, mással lehet mégjobban megszívtuk volna.

comad 2016.06.17. 15:47:39

@soarvány: Alamuszi képe? Meg orra egy alaktalan húsdarab? Függetlenül arról, hogy mi a véleményem róla azért ne már a külseje alapján ítéljünk meg egy embert!

Tranquillius 2016.06.17. 15:47:47

Ő volt az egyetlen magyar ember, aki a világtörténelem során nehéztüzérséggel lövette a koronás királyát és annak várandós feleségét. Hatodiknak nyugodtan be lehet írni Budaörsöt.

01234567 2016.06.17. 15:48:10

Horhynak(aki sok tekintetben tipikus 1918 utáni magyar politikus volt, azaz semmiből jött kalandor: lásd Károlyi, Szálasi, Rákosi, Kádár, Antall, Gyurcsány, Orbán) két szerencséje volt, Bethlen és Teleki. Egyébként meg a Franciáknak és a Románoknak elárulta a magyar támadás terveit a Tiszánál, aminek végső célja az Erdélybe való behatolás lett volna, helyette minden elveszett. Majd a délnyugat-magyarországi terrorja után román engedéllyel jöhetett be Pestre. Ennyi.

vNHM 2016.06.17. 16:15:34

Kivalo katona, nagyformatumu politikus, amely nem szuletik mindenhol es mindig. Csaladcentrikus, mindig a hazaja erdekeit kepviselo es azokert mindenkor kiallo vezeto.

Ps. mi koze az orrnak a kifinomultsaghoz? Ha valakinek olyan szepen metszett orra van, mint gyurcsany ferencnek, akkor az az ember mar kifinomult, nagy muveltsegu, europeer demokrata? Erdekes fajelmeletet mutattal be es szivesen megneznem a kepedet es az orrodat is!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.06.17. 16:16:23

VELÜNK ÉLŐ TÖRTÉNELEM

Ennyi idővel a történtek után már elmondhatom a kétségtelen igazságot:

Azon a napon a hátamon nem a Kormányzó úr ügetett be tetemre hívni a bűnös várost (mivel merényletektől lehetett tartani), hanem alteregója (és távoli rokona is egyben, hiszen Őfőméltósága is, mint alteregója egyaránt Noéig tudta visszavezetni a családfáját), a szerb Zdravko Csuricskin, aki az azóta már legendássá vált tetemrehívást, a Kormányzó úrhoz hasonlóan, playback-ről mondta el (mindkettőjük állandó magyar hangja Both Béla senior volt).
Hát ennyi...
Ja, azt még a magam mentségére el kell mondanom, hogy a kuplékkal (* lásd lenti példánkat!) és a kabarétréfákkal ellentétben én nem nyerítettem bele a beszédbe. Mindössze arról volt szó, hogy a szónoklat közben a stúdióban (ami a Dunán lebegő bajai monitor toalettjében volt berendezve) Both Béla senior elfogta a Kormányzó úr betlijét (a harmadik játékos a menekülés közben a körükben ideiglenesen megpihenő Kun Béla volt) és emiatt jókedvűen beleröhögött a beszédbe. Én, hogy mentsem a helyzetet, természetesen kitátottam a számat, de azt hang nem hagyta el (csak egy félliter nyál, de annak oka a negyedkiló savanyúcukorban keresendő).
Örülök, hogy végre tisztázhattam magam.
Köszönöm.

vitéz Rárófalvy Ricsnyeczszkíj Ráró

*Mint a mókus fenn a fán,
Horthy lova oly vidám,
Nyi-ha-ha, nyi-ha-ha-ha, ha-ha!
Hogyha röhög valahol,
A kormányzó lovagol,
S izzad estig kora reggel óta.
Nyergek mállanak,
Kormányzó-háj alatt,
Oly vidám az élet,
Népét a Tata
Tetemre hívta ma,
Csodaszép, gyönyörű az élet!

robogó 2016.06.17. 17:19:28

Senki nem említi azt a tényt amikor a "székfoglaló" beszédét mondta a régi öregek felemlegették ami így szólt:szegényeket és gazdagokat akarok látni!

AAAA 2016.06.17. 17:19:41

@01234567: Kedves ...........8 szeretném megtudni tölled mire alapozva allítod a fentiekekt hogy "Egyébként meg a Franciáknak és a Románoknak elárulta a magyar támadás terveit a Tiszánál, aminek végső célja az Erdélybe való behatolás lett volna, helyette minden elveszett. Majd a délnyugat-magyarországi terrorja után román engedéllyel jöhetett be Pestre." Létezik erről leírt dokumentum vagy dokumentumok? A kiváncsi A4.

Emzé Periksz 2016.06.17. 17:20:00

@Korifeus: Spanyolország periférikus helyzete és trianonnélkülisége miatt könnyen kimaradhatott a második világháborúból, összehasonlításod ezért több, mint abszurd..

$pi$ 2016.06.17. 17:20:12

@BiG74 Bodri: "feudális tipikus magyar földesúr."

Tipikus magyar földesúr, aki a haditengerészetnél a kedéttól a monarchia flottájának főparancsnokáig vitte, beszélt vagy öt-hat nyelvet és aki évekig képes volt nemet mondani Hitlernek miközben a harmadik birodalom a fénypontján volt és Hitler teljhatalommal uralkodott felette.

Tipikus magyar földesúr, mi?

Filmflash. 2016.06.17. 17:22:16

@Emzé Periksz: ... egyáltalán nem abszurd a párhuzam. Nekünk ugyan volt egy Trianon, de nekik meg egy bazi nagy polgárháború jutott, közvetlenül a háború előtt. De egyébként sem ez a lényeg, hanem az, hogy lehetett volna nemet is mondani Hitlernek. Franco megtette. Horthy is, de csak ideig óráig!

ka_TARZI_s 2016.06.17. 19:00:51

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta:

Ez nem igaz.

Mind a nemzeti oldal mind a ballib túlértékeli Horthy-t, igaz ellenkező előjellel.

Horthy nem volt hatalmas hazafi, pláne államférfi. Ha az lett volna, 19-ben nem román segítséggel szerzi meg a hatalmat, hanem megpróbál fellépni a tanácskormány ellen és fegyveresen szembeszállni a kisantanttal.

További negatívum, hogy a rendszere továbbra is a modernizációt akadályozó félfeudalista jellegű rendszer volt, amiben az ország többségét kitevő parasztság és munkásság bizony rendesen el volt nyomva.

További negatívum, hogy a német megszállás után is a helyén maradt.

Ugyanakkor nem állják meg a helyüket a ballib vádak sem. Nem küldték a halálba a II. magyar hadsereget. A háborúba belépés legfeljebb pár hónappal lett volna eltolható, a hadsereg pedig megkapta az a felszerelést, ami az ország akkori erejéből tellett. És a zsidókat is csak a német megszállás után kezdték el deportálni.

Összességében szerintem egy középszerű államférfi volt, legfeljebb hatalomtechnikában volt jó.

Bona Fides 2016.06.17. 19:00:59

Csak két baja volt. A Trianon-őrület és az, hogy csapnivaló politikus volt. A kettő együtt abban a történelmi helyzetben rendkívül szerencsétlen felállás volt.
Fölösleges őt mocskolni, antiszemitázni, háborús bűnnel vádolni.

Szzzz 2016.06.17. 19:01:25

Meg nem érthetem, hogy hogy lehetnek emberek tömegével annyira szolgalelkűek és ostobák, hogy a magyar történelem egyik legnagyobb hazaárulójába mindenáron valami tragikus hőst próbálnak beleképzelni...
Törleszkedni kicsit ide, kicsit oda, ahogy éppen a pillanatnyi légkör szerint a legkényelmesebb volt, végül belekormányozta az országot a legnagyobb valaha volt nemzeti tragédiába.
kb egymillió halott, aminek a kétharmada civil, a teljes lakosság közel 7%-a.
Ez utóbbi adat különösen szép teljesítmény, ha megfigyeljük, hogy a teljes lélekszámhoz visznyított veszteségben csak a Lengyelek és a Szovjetúnió múlja ezt az adatot felül...
Szép volt Miki!

$pi$ 2016.06.17. 19:01:31

@robogó: "szegényeket és gazdagokat akarok látni! "

Szerinted mi értelme lett volna ilyet mondani? Honnan veszed ezt a dumát?

anyadmajma 2016.06.17. 19:01:46

horthy egyszerű hazaáruló volt, nem kell ezt túlragozni. Ezért éltetik a bolsevik fideszesek, mert egy tőről valók.
horthy engedélyével deportálták az embereket magyarországról, pl.
HItler a megnyert háború után kegyesen megengedte volna a magyaroknak, hogy visszaköltözzünk az Urál mögé.
És ezt horthy elfogadta.

Afrika steht an der Elbe 2016.06.17. 19:01:53

Mind a kommunisták, mind a libsik epét hánynak tőle.

Ez arra enged következtetni, hogy talpig becsületes magyar úriember volt.

jogalany 2016.06.17. 21:22:30

@new_boy_on_the_block:
És egy ilyen embert imád a jobbik. Meg Haynaut. Vona koccintott az aradi 13 kivégzésére, és ez nem vicc. Szerinte jogos volt a felkent király elleni 48 -as "lázadás" megtorlása.

bkkzol 2016.06.17. 21:22:43

Biztos másként látták az ártatlanságát, hazafiságát pár százezren a Don kanyarnál meg pár százezren a koncentrációs táborokban. Inkább Missolini sorsát érdemelte volna , mint vidáman élni tovább az életét. Gusztustalan alak.

Dr. Nagy László 2016.06.17. 21:41:00

Nem lehet Horthyt teljesen fekete-fehérben értékelni. Pozitívumok és negatívumok kísérték 24 éves országlását. Nézzük a pozitívumokat:

1.) Kétségtelenül ő tett rendet 1919 végén az országban, mert csak neki volt ehhez megfelelő hatalma, befolyása, fegyveres ereje és antant kapcsolata.
2.) Nem lehet elvitatni Horthytól, hogy az 1919-es káosz utáni 10 esztendő magyar gazdaságpolitikájában és konszolidációjában komoly szerepet töltött be. Magyarán: az, hogy talpra állt az ország az első világháborúból és a kommunista forradalmakból, illetve a trianoni katasztrófából nagyjából neki köszönhető.
3.) Komoly szociálpolitikai intézkedések segítették az alsó és középső rétegek anyagi boldogulását, mely az oktatástól az egészségügyön át a TB és munkásvédelemig terjedt (1938-ban vezetik be például a 8 órán munkaidőt) Ide ajánlanám: tortenelemcikkek.hu/node/248
4.) Horthy kiugrási kísérlete - és előtte a nyugatbarát Kállay kinevezése - jelentősen tisztázzák nevét a háború utolsó időszakában. Ezek a kísérletek nem az ő hibájából hiúsultak meg.
5.) A fővárosi zsidóság megmentése tagadhatatlan érdeme. Még akkor is, ha sok vélemény szerint önös érdekből, saját maga mentése miatt tette.

A negatívumok:

1.) Rendszere, melynek kialakításában kulcsszerepe volt alapjaiban egy korlátozott demokrácia volt, nyílt választásokkal, bizonyos pártok betiltásával.
2.) Antiszemita politikát támogatott (Numerus Clausus + 4 db zsidótörvény tanúsítja), ráadásul nem tett semmit a vidéki zsidóság elhurcolása ellen.
3.) A doni katasztrófát elkerülhette volna. A hadsereg főparancsnokaként korlátozhatta volna részvételünket a Szovjetunió elleni harcban. Elkerülhető lett volna 120 ezer magyar honvéd felesleges halála.
4.) Nem mondott le a német megszálláskor. Ezzel segítette a németek kifosztó politikáját.
5.) A Hitlerhez mindenben közeledő magyar külpolitikát képviselte, mely politika nemzeti katasztrófába sodorta hazánkat.

kewcheg 2016.06.17. 22:58:33

1945-ig Magyarországon- kár szépíteni- nettó középkor volt,talán csak a jobbágyság nélkül.A szegény zsellérek milliói ugyanazokban a földes padlójú, kisablakos vályogviskókban éltek, majdnem ugyanazt ették mint mondjuk a török világ végén. Annyi csak, hogy már volt petróleum, meg néha-néha elpöfögött az úton egy motorbicikli az ökrösszekerek között. Meg kell nézni ekkor Csehszlovákiát,ami egy iparosodott polgári demokrácia volt, úgyhogy bármennyire is rosszul esik egyeseknek, bizony-bizony a Felvidék visszafoglalásának nem mindem magyar örült.(már ugye észérvek alapján.) Egy viszonylag fejlett ipari ország után kaptuk a nyakukba egy poros,csendőrtollas vidéki Magyarországot, ami tele volt cselédlányokkal vitézkedő , hónaljig húzott nadrágos tekintetes méltságos senkiháziakkal.(elég megnézni pár akkori filmet,van bőven.)A szegényember gyereke -még ha okos is volt- nem tanulhatott,max. jóesetben egy szakmát valami falusi bognárnál vagy ilyesmi.Mindamellett Bp.-en biztos hogy jó volt annak a sűk rétegnek, akinek megvolt a 200pengő fixe. (Bár jellemzőek az akkori bérviszonyokra, hogy az a 200 se volt valami nagy etvasz,csak a vidéki agrárjövedelmekhez képest.Egy városi ügyvédnek, orvosnak, gimnáziumi tanárnak biztos hogy a Horthy -korszak maga volt az aranykor egyébként....

$pi$ 2016.06.18. 08:38:33

@anyadmajma: "HItler a megnyert háború után kegyesen megengedte @jogalany: volna a magyaroknak, hogy visszaköltözzünk az Urál mögé.
És ezt horthy elfogadta. "

Nem hiszem, hogy ez sima butaság, nyilván amikor ilyeneket írkálsz, akkor tudatosan hazudsz.

@jogalany:
"Vona koccintott az aradi 13 kivégzésére, és ez nem vicc."

Te is!

wotan 2016.06.18. 08:38:40

@kewcheg: hazudsz köcsög. Feleségem nagyapja vasúti kistisztviselö volt, a négy fiát kitanitatta, hárman diplomát szereztek. Nem nyomorogtak, dolgoztak keményen. Ez idegen neked, mi?

br17 2016.06.18. 08:39:01

@vNHM: Miből gondolod, hogy kiváló katona volt? Először is tengerész volt, nem katona, másodszor ellentengernagyként ő vezényelte azt a hibás manővert, ami a Szent István csatahajó elsüllyedéséhez vezetett annak első, és egyben utolsó útján. Másodszor pedig a hadsereg főparancsnokaként felelős volt a doni katasztrófáért, ami szintén értelmetlen hadvezetési döntés volt.
A nagyformátumú, és a hazájuk érdekeit képviselő politikusok nem szoktak rossz szövetségeket kötni, és hadat üzenni két akkori olyan nagyhatalomnak, mint a Szovjetunió, és az USA.
Az meg, hogy szerette a családját, nem politikusi erény, hanem mindenkitől elvárható tulajdonág.

medium size devil 2016.06.18. 08:39:08

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: Vagy nem mond semmit mert nem ert haza a Don-kanyarbol.

HgGina 2016.06.18. 08:39:20

@kewcheg: összehasonlítani egy agrárországot egy ipari országgal, és ebből kihozni, hogy az ipari országban mennyivel jobb az ipar... no comment. Csahország (Szlovákia nélkül) még a betevő kaját se tudta megtermelni. És majd megnézheted (ha megéred), hogy az élelmiszertermelő országokhoz képest 1-2 évtized múlva hol lesznek az ipari országok. Nagy eséllyel az éhenhalás küszöbén.

És esetleg az emlegetett filmekből nem csak hármat kéne megnézned, hanem úgy százat, hogy lásd az akkori viszonyokat kicsit jobban. Azokban a filmekben bizony javarészt ott van pl. a munkanélküliség nehézsége, nem csak a fess uracskák. Csak persze ahhoz, hogy ezt meglásd, nem elég egyszer-kétszer megnézni a Hyppolitot és az Egy bolond százat csinál-t.

HgGina 2016.06.18. 08:39:27

@Tranquillius: nyilván, ha tanultál volna, úgy írnád, hogy a trónfosztott királyt.

@01234567: ha nincs akkor a román hadsereg, akkor ma is a Kun-Szamuely féle banda határozná meg, hogy karácsonyfát vagy menórát állíthatsz-e, vagy mákosbejgli helyett pászkát zabálsz. Max. a szombati munkaszünetnek örülhetnél.

@anyadmajma: kicsit gyúrj még rá, hogy mikor voltak a deportálások, és hogy honnan.

Tóth Ágas 2016.06.18. 08:39:32

@kewcheg: Csehszlovákián belül óriási különbségek voltak gazdasági fejlettségben. A Felvidék akkoriban sem érte el a régi cseh/szudétanémet régiók ipari fejlettségét, aminek különben sem a polgári demokrácia volt az elsőszámú oka, már 200 évvel azelőtt is így volt.

Ugyanekkor pl Németországhoz képest feleakkora volt az egy főre jutó GDP-nk. Ez tényleg ciki, de rögtön más megvilágításba kerül, ha hozzátesszük, hogy jelenleg kb negyedakkora az egy főre jutó magyar GDP, mint a német. Tehát nemzetközi összehasonlításban jobbak voltunk akkoriban vályogházastól, csendőrtollastól, mint most felvilágosultan.

ez a nettó középkor elég nagy túlzás, érdemes megnézni a korabeli városi és vidéki fotókat. meglepően rendezett és tiszta volt az ország. ennek az ellenkezőjét előbb a kisantant, később Rákosiék terjesztették, nem nehezen kitalálható okokból.

2016.06.18. 09:53:03

Van már szobra ennek a nyomorultnak minden városban? Vagy legalább utca van már elnevezve róla?

William Kidd 2016.06.18. 09:53:19

Horthy nagyformatumu es tehetseges ember volt. A Fuhrer es a Kormanyzo. Horthy II. Ferenc Jozsef szarnysegedje volt, ellentengernagy, Hitler meg egy kaplar es ez az "osztaly" kulonbseg mindvegig megmaradt a kapcsolatukban, mindketten homo monarchicus-ok voltak.

bontottcsirke 2016.06.18. 09:53:27

Ennyire futotta. Nekem is ellentmondásos, de ha belátjuk, hogy egy birodalom után maradt viccországot kellett irányítania, akkor kijelenthetjük, hogy mindig megfelelően cselekedett.

gigabursch 2016.06.18. 09:53:37

@Tranquillius: A hapszbúhok azok, akik egy trónfosztásból sem értettek, pláne háromból. Egy betegesen hatalommániás család. Most is visszajönnének és aljalmatlanabbak lennének mint vektor és fletó együtt.

Tranquillius 2016.06.18. 09:53:46

@HgGina: nyilván ha tanultál volna történelmet tudnád mikor teljesítettük Benes úr személyes igényét, a trónfosztást (mely a Magyar Királyság törvényei szerint a király ellenjegyzése nélkül érvénytelen).

Tranquillius 2016.06.19. 09:14:19

Amúgy érdemes összevetni Horthy munkásságát a spanyol párjával. Francisco Franco tábornok kiverte a kommunistákat Spanyolroszágból, megvédte az ország területi épségét, bölcsen kimaradt a második világháborúból (bár aki akart menni a visszaadni a kölcsönt a szovjeteknek, azt elengedte önkéntesként), helyreállította a Spanyol Királyságot és királyt koronázott, majd visszavonult a hatalomból, mint aki jól végezte a dolgát. Mert ő legalább végezte a dolgát.

Cuhavidéki 2016.06.19. 09:14:30

@Korifeus: Amúgy még Franco is közreműködött egy "önkéntesekből" álló hadosztály, a "Kék Légió" (Division Azul) keleti frontra küldésében. 1943-ban ezt aztán feloszlatták, bá mintegy 3000 fő még ezután is a harctéren maradt.

Hitler a Gibraltári félszigetet ajánlotta fel a spanyoloknak. Ám Franco mérlegelt, többet veszített volna semlegessége feladásával.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2016.06.19. 09:16:05

A spanyoltudására kaphatnánk forrást? Csak Nemere könyvében van szó róla hosszan, meg Bencsik könyvében egy mondat erejéig.
A Budapesti Hírlap 1930. március 1-i számában van több érdekes cikk, az egyikből egy részlet:
"Az újságíró például, aki., ezeket a sorokat
írja, gyakran volt tanúja annak, amikor, a
kormányzó külföldi társaságot fogadott. Ilyenkor
a kormányzó, amint valami nagy ceremóniái
terembe Ixdépett és a neki elsőnek bemutatott
úrral társalgásba kezdett, a beszélgetés
rendszerint a diplomácia nyelvén, franciául
indult meg. A kormányzó ezt a nyelvet olyan
tökéletességgel és könnyedséggel, olyan fölényes
biztonsággal beszéli, hogy az még a diplomaták
kozott is ritkaság. fH ezután, jöttek a
meglepetések. A társaság következő tagjánál,
beszélgetés közben, például kiderül, hogy az
illető angol, a kormányzó erre angolra fordította
a szót és megint csak bámulatba ejtette
a körülötte állókat, azzal, hogy ezt. a világnyelvet
is milyen kitünően beszéli. Azután egy német
jött sorra, a kormányzó erre tökéletes németséggel
szólt hozzá, s egyszer megtörtént,
hogy amikor a társaság egyik tágja franciául
beszélt a kormányzóval, arra hivatkozva', hogy
ez a nyelv áll legközelebb anyanyclvéhez, az
olaszhoz, akkor a kormányzó olaszul folytatta
a beszélgetést. Az olaszban kisebb gyakorlata
lévén, ezt a nyelvet a kormányzó mondattani
helyességgel, azonban kevésbé folyamatosan
beszéli, ezenkívül régebben horvátul is jól tudott."

Balt 2016.06.19. 09:16:15

@br17: "Miből gondolod, hogy kiváló katona volt? Először is tengerész volt, nem katona, másodszor ellentengernagyként ő vezényelte azt a hibás manővert, ami a Szent István csatahajó elsüllyedéséhez vezetett annak első, és egyben utolsó útján."

A Szt István elsüllyesztése pusztán óriási olasz olasz hadiszerencse, egyénként a hadművelet pont az otrantói zár áttörésére irányul, a korábbi sikeres kisebb manőveren felbuzdulva, ami amúgy egyértelműen Horthy bravúr.

hu.wikipedia.org/wiki/Harmadik_otrant%C3%B3i_csata
cyberpress.sopron.hu/article.php?id=7923

nagybalfasz (törölt) 2016.06.19. 09:16:27

@HgGina:
"ha nincs akkor a román hadsereg, akkor ma is a Kun-Szamuely féle banda határozná meg, hogy karácsonyfát vagy menórát állíthatsz-e, vagy mákosbejgli helyett pászkát zabálsz. Max. a szombati munkaszünetnek örülhetnél."

Te egy látnok vagy...

Balt 2016.06.19. 09:16:46

@Korifeus: Talán épp a polgárháború miatt "maradt ki" Spanyolország, de német támaszpontok voltak az országban, azon meg elgondolkodnék épp Horthyval kapcsolatban, miért is nem kellett explicit megszállni.

Egy rövid adalék Fejtőtől:
"Visszatérve a kérdésére, a békeszerződések első következménye Magyarországon a teljes anarchia volt, s ebbe érkezett haza az orosz hadifogságból a magyar katonák egy kisebb csoportja, lenini gondolatokkal és azzal az elképzeléssel, hogy a Vörös Hadsereg megvédi Magyarországot a feldarabolástól. Amikor ez az illúzió összeomlott, akkor a Budapestet francia segítséggel elfoglaló román csapatok nyomában érkezett ellenforradalmi erők reakciós rendszert vezettek be. Ez a rezsim nem volt fasiszta, inkább Francóéra hasonlított.

Ebben a rendszerben voltam gimnazista és egyetemista, és ebben kezdtem meg irodalmi pályafutásomat. Még egy év börtönt sem úsztam meg, ahogy az már dukált azokban az időkben, ha valaki forradalmi eszmékkel kacérkodott. Megkaptam a kommunizmusnak nevezett gyermekbetegséget, ami nálam egy évig tartott. Sok kortársammal és barátommal ellentétben elég hamar sikerült megértenem, hogy mekkora a különbség a kommunista ideál, ami gyönyörű – éppúgy, mint a keresztény ideál, ami szintén gyönyörű az inkvizíció nélkül – és a sztálinizmus között, amiről szerencsére elég hamar értesültem. Ez eltérített. 1932–33-ban voltam börtönben, s ott tudtam meg, hogy Németországban a nácik jutottak hatalomra. Szabadulásom után egy évig még büntetésből munkanélküli voltam. A társadalom perifériájára kerültem.

1934-ben barátaimmal, köztük József Attilával, beléptünk a Magyarországi Szociáldemokrata Pártba, és az ő újságjukba írtam irodalmi kritikákat, szerkesztőségi cikkeket. Igaz, csoportunkat mindig figyelte a rendőrség, de nem izgattuk magunkat, mert nem szerveztünk felforgató akciókat, csak egyszerűen szabadon fejeztük ki magunkat."

Érdemes elolvasni az egész interjút. Vigyázat, hosszú!
beszelo.c3.hu/cikkek/a-masodik-szamu-ellenseg

Balt 2016.06.19. 09:16:55

"Hogy a spanyolt miért kezdte tanulni, nem ismert, de tény, hogy ezen a nyelven is kitűnően tudott kommunikálni."

Passz, de hogy portugálul is megtanult valamilyen fokon élete végén, azt biztosra venném.

Hutyibetyár 2016.06.20. 12:55:00

@Korifeus: Sajnos ez annyiból sántít, hogy gyökér kis Franco megnyerte a polgárháborút (igaz náci segítséggel) és a szomszédaival szemben nem voltak területi követelései (vica versa). Amikor a németek szétküldték a franciákat is, akkor meg végképp elhárult minden fenyegetés. Viszont én úgy tudom hogy azért Franco kívülről segítette Hitleréket megköszönve a hathatós segítséget, amit kapott...

Hutyibetyár 2016.06.20. 19:02:53

@HgGina: Kun Béla kommunista volt és a munkás-parasztság (lásd proletárdiktatúra) totális hatalmát akarta, úgyhogy baromság amit írsz. Max azt tudom elképzelni, hogy hozzácsapta volna az - igaz nagyob területű - országot a szovjetúnióhoz, ami nyilván nem lett volna sokkal jobb akkoriban, viszont akkor a Szovjetúnió felbomlása után lényegesebb nagyobb területünk lenne most..

Hutyibetyár 2016.06.20. 19:03:03

@kewcheg: Nem hiába volt táptalaja az antiszemitizmusnak az akkor Magyarország és nem hiába segédkeztek oly szorgosan a deportálásokban, kisebb nagyobb capcarálás reményében...

Hutyibetyár 2016.06.20. 19:03:17

@Afrika steht an der Elbe: Na az azért túlzás lenne...legfeljebb megosztó személyiség volt, de talpig úriember az biztos nem...

önhordó 2016.06.23. 22:23:50

@kewcheg: A gazdaság és demokrácia tekintetében utazás van a Felvidék rosszabbul járt velünk "minden drága vissza Prága" a magyar oktatási lehetőségeket benézted ; Klebersberg meg a GDP 8% _a az oktatásra ugye...

laci_52 2016.09.26. 16:24:55

Röviden:

Horthy mindig hazája érdekeit nézte, de néha hibázott, mert nem volt ügyes politikus. Viszont semmiképpen sem volt hazaáruló!

Fogadjuk el a győztesek álláspontját, mely szerint nem volt háborús bűnös.

Horthy tevékenységét összességében inkább pozitívan, mint negatívan kell(ene) értékelni.
süti beállítások módosítása