Történelem blog

A történelem legnagyobb hadművelete: a Barbarossa-terv [11.]

2014. június 20. - Harmat Árpád Péter

Hetvenhárom évvel ezelőtt, 1941 június 22 –én hajnali negyed 4 -kor az Adolf Hitler vezette náci Németország hadserege több mint 3,5 millió katonával, 182 hadosztállyal, 3500 harckocsival és 4389 repülőgéppel megtámadta a Szovjetuniót. Ez volt a történelem eddigi legnagyobb hadművelete, a Barbarossa -terv.

Hitler az offenzíva megindulásakor már 11 éve volt Németország ura, és 20 éve sulykolta a németekbe, hogy a felsőbbrendű „német faj” igenis megérdemli a nagyobb életteret A lebensraum elvének kifejtésével egyértelművé tette: a Harmadik Birodalom jogosan követeli az alacsonyabb rendű szláv népek (pl. lengyelek, oroszok) földjeit. A németek hittek neki és támogatták abban, hogy 1939 szeptember elsején a szomszédos Lengyelországot megtámadva megkezdje tervének végrehajtását. Ezzel kirobbant a második világháború.

barbarossa.jpg

 A poszt folytatása: tortenelemcikkek.hu

 

------------------------------------

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelemtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr736394657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelem blog · http://tortenelemtanulas.blog.hu/ 2016.08.06. 20:24:29

A Barbarossa hadművelet értékelése máig megosztja a történész társadalmat. Az egyik végponton hangoztatott álláspont szerint Sztálin Németország megtámadására készült, amikor Hitler 1941 júniusában megelőzte őt. (Ungváry Krisztián) A másik végponton az az elmélet áll, mely szerint Sztálin épp hadereje és ipara megerősítését hajtotta végre (a tábornoki kar "megtisztítása" mellett), mikor Hitler meglepte őt a váratlan támadással. Ha készült is Hitler ellen, a szovjet offenzívát sokkal később tervezte végrehajtani. (Anthony Beevor)

Tegyük hozzá: blogunk inkább Beevor álláspontját osztja. Valóban volt mozgósítás a SZU európai határai közelében, de komolyabb offenzíva küszöbön álló indításától azért messze állt a Vörös Hadsereg.

Arte Peritus 2016.11.06. 17:12:37

Még ma sincs konszenzus a hadműveletet illetően a történészek közt. Van, aki szerint a Szovjetunió épp a Barbarossa hadművelet előtt tervezett egy nagyarányú támadást a németek ellen. Csak Hitler lépett gyorsabban. Ebben azonban nem látok logikát és kevés is rá a bizonyíték!
süti beállítások módosítása