Történelem blog

91 éve kezdődött a Hitler vezette müncheni sörpuccs [37.]

2014. november 06. - Harmat Árpád Péter

Épp 91 éve, 1923 november 8-án zajlott a müncheni sörpuccs, Hitler első hatalom-átvételi kísérlete. Az esemény először mutatta meg, hogy Adolf Hitler és a német nemzetiszocialisták mindenre képesek a hatalom megszerzéséért. Az akkoriban 34 éves Hitler mindezt úgy bizonyította, hogy pisztolyt ragadott és személyesen hirdetve „nemzeti forradalmat” maga rontott be emberei élén abba a müncheni sörözőbe, ahol a bajor kormány tagjai tartózkodtak. Bár a túszejtő akció - melyet később sörpuccs néven jegyzett meg az utókor - teljes kudarccal végződött és a Führer rövid időre börtönbe is került, a szabadulása után 9 évvel mégis Németország kancellárjává lépett elő. De hogyan is kezdődött az egész?

sorpuccs.jpg

 

A cikk folytatása itt: Történelemcikkek.hu / Müncheni sörpuccs

 

-------------------------------

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelemtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr916871977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2016.08.07. 10:31:12

A münchnei sörpuccs Adolf Hitler életének egyik legérdekesebb - róla legtöbbet eláruló - momentuma. A Führer életéről bővebben olvashatsz a történelemcikkek.hu tanulmányában, itt:
tortenelemcikkek.hu/node/132

Arte Peritus 2016.11.06. 20:15:08

A müncheni sörpuccs, a Hitler-legendárium szent grálja. A német náci vezetők a puccs után éveken keresztül - Hitler hatalomra jutását követően is - megemlékeztek az 1923-as eseményekről. A helyszínre vonultak és újra meg újra eljátszották az egészet. Aki ott lehetett annak idején, az a legfelső bizalmi körben tudhatta magát.
süti beállítások módosítása