Történelem blog

A thermopülai csata, az ókor leghősiesebb ütközete [23.]

2014. augusztus 11. - Harmat Árpád Péter

thermopula.jpgKi ne emlékezne tanulmányaiból a 300 hős spártai katona történetére, akik egytől egyig életüket áldozták hazájukért, a hatalmas túlerőben lévő perzsa sereg elleni harcban? Példájukat majd 2500 éve őrzi az emberi emlékezet szerte a világon. Augusztus 11, a thermopülai csata évfordulója. Ezen a napon különösen érdekes lehet feleleveníteni történetüket. Az előzmények megértéséhez a görögség ókori körülményeit, jellemzőit is hasznos felidézni.

A Krisztus előtti 6. századra az ókori Európa délkeleti részein letelepedett görög törzsek (dórok, iónok, aiolok, akhájok) fejlett világot hoztak létre. A lakosság úgynevezett poliszokban élt, melyek önálló városállamokként működve a kultúra megannyi fellegvárát alkották. Az egyes poliszokat csupán három lényeges elem kötötte össze: a közös nyelv, a közös hitvilág (közös istenek imádata és tisztelete) illetve a Krisztus előtt 776 –tól négyévente megtartott olimpiai játékok szokása.(Görög istenek itt: link)

A cikk folytatása itt: Történelem klub / Thermopülai csata

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelemtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr526594679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelem blog · http://tortenelemtanulas.blog.hu/ 2016.08.06. 21:32:12

A thermopülai csatát mutatja be a 300 című, 2007-es amerikai film. A filmről bővebben itt olvashatod szakmai kritikánkat:
tortenelemcikkek.hu/node/591

Arte Peritus 2016.11.06. 15:31:17

Thermopüla = melegforrás
süti beállítások módosítása