Történelem blog

Egy merénylet, mely világháborúhoz vezetett. 100 éve ölték meg Ferenc Ferdinándot [15.]

2014. június 29. - Harmat Árpád Péter

Ferenc Ferdinánd Habsburg főherceget, Ferenc József császár három évvel fiatalabb öccsének, Károly Lajos főhercegnek a fiát, 1896 –ban nyilvánították trónörökössé, miután apja elhalálozott és így ő következett az öröklési sorban. Ám 18 évvel később, az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösét Szarajevóban váratlanul meggyilkolták és ez lavinaszerű eseménysort indított el, ami az I. világháború kirobbanásához vezetett.

ferenc_ferdinand.jpg

Valójában már a századfordulón jelentős feszültségek alakultak ki Európában. A régi gyarmatosító hatalmak – Anglia, Franciaország, Spanyolország és a Szibériát megszerző Oroszország – ragaszkodtak gyarmataikhoz, nem engedve a legértékesebb területek közelébe az újonnan nagyhatalommá váló országokat: Németországot és a Monarchiát. Az ellentétek miatt polarizálódni kezdett a kontinens: az egyik oldalon 1882 -ben létrejött a Hármasszövetség Németország, Olaszország és az Osztrák-Magyar Monarchia részvételével, míg a másik oldalon 1904 –ben az antant, Anglia, Franciaország és Oroszország összefogásával.

 

Cikkünk folytatása, itt: Történelem klub / Ferenc Ferdinánd merénylete

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelemtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr556446709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelem blog · http://tortenelemtanulas.blog.hu/ 2016.08.06. 20:48:30

EZ a merénylet egy száz éve fennálló európai korszakot és biztonságpolitikai berendezkedést zárt le. Ugyanis 1815-ben, a Bécsi Kongresszuson, Napóleon legyőzői egy válságkezelő metódust és doktrinát alkottak. Ez a doktrina omlott össze a merénylet napján és vette kezdetét egy új történelmi fejezet egy háborúval.
süti beállítások módosítása