Történelem blog

411 éve választották hazánk fejedelmévé Bocskai Istvánt [68.]

2016. április 17. - Harmat Árpád Péter

Hazánk több mint ezer éves történelmében négy szabadságharc is előfordult (1604, 1703, 1848, 1956), ám ezek közül csak egyetlen egy végződött magyar szempontból sikerrel, mégpedig a Bocskai István vezette, 1604 és 1606 közti szabadságküzdelem.

1_11bocskai1.jpg

Az osztrák elnyomás lerázását célzó harc az osztrákok és törökök közt zajló és a királyi Magyarországot, majd Erdélyt is szervesen érintő 15 éves háborúból vezetett szabadságharchoz. 1591-ben ugyanis az Oszmán Birodalom a drinápolyi békét felrúgva megtámadta a Magyar Királyságot, majd sikeresen vette fel a harcot az ellene szerveződő osztrák – magyar – erdélyi - havasalföldi szövetséggel (Szent Liga). A harcok váltakozó sikerrel folytak, ám Erdély 1596-ban a Mezőkeresztesi csata kudarcát követően (Báthory Zsigmond döntése nyomán) kilépett a török-ellenes összefogásból. Ezen a ponton következett be fordulat az eseményekben, ugyanis Ausztria nem akarva megengedni Erdély elpártolását, katonailag megszállta a fejedelemséget. Giorgio Basta császári generális vezetésével Erdélybe császári csapatok vonultak s 1600. nyarán átvették a hatalmat.

Cikkünk folytatása: Bocskai-szabadságharc/Történelem klub

 

Harmat Árpád Péter

Bővebben történelmi témákról:

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelemtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr838634830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelem blog · http://tortenelemtanulas.blog.hu/ 2016.08.06. 21:36:11

Szabadságharc vagy felkelés? A dilemmáról bővebben olvashatsz egy másik partner blogunkon, a tortenelemtanarok.blog.hu -n, itt:
tortenelemtanarok.blog.hu/2016/05/19/felkeles_szabadsagharc_forradalom_elnevezesek_valtozasai_napjainkban
süti beállítások módosítása