Történelem blog

A világtörténelem leghíresebb titkos-ügynöke [12.]

2014. június 22. - Harmat Árpád Péter

Talán a közelgő, új James Bond film 2015 -re tervezett bemutatója miatt van, de egymás után jelennek meg cikkek a legendás brit titkos-ügynökről én pedig régi Bond rajongóként nem bírtam megállni, hogy ne írjam meg a magam posztját a témában.

Nyilván adódik a kérdés: mit keres James Bond egy történelmi portálon? A válaszom: mi másra való egy blog oldal ha nem arra, hogy az ember arról írjon, ami igazán érdekli. Még akkor is, ha történész az illető. Nyilván a történelem számomra az első, ez mindig is így lesz – hiszen ez a hivatásom és a szenvedélyem is (és jelen oldal összes cikke is történelemmel foglalkozik) – én mégis szeretném, ha lenne legalább egy darab más jellegű cikk is a Történelem blogon. Ez a kakukktojás pedig hagy szóljon James Bondról, a legendás kémről, gyermekkorom legkedveltebb alakjáról.

bond2.jpg

Igazság szerint ez már a második kakukktojás lesz a honlapon, mert korábban egy Rejtő Jenő életéről szóló video is felkerült az oldalra, melyet az m1 vett fel, és melyben magam is szerepelek a TV csatorna felkérésére, mégpedig lelkes Rejtő kutatóként. Rejtő ugyanis a másik, nem kifejezetten történelmi jellegű hobbym James Bond mellett. De most térjünk vissza James Bondra. Ő a filmtörténelem egyik legismertebb alakja, aki 1962 óta több generáció kedvence szerte a világon. Az utóbbi 52 esztendőben összesen 23 alkalommal mentette meg a világot, mindvégig az angol királynőt szolgálva. Sportos, fiatalos, elegáns, okos, erős, jóképű, a nők kedvence, mesterlövész, bokszoló, autóversenyző, pilóta, bombaszakértő, ejtőernyős, búvár, profi kártyás … nem is folytatom, de megkérdezem: nem olyan figura ő, akire mindenki szívesen hasonlítana? (Mármint minden férfi. ... csak egy kicsit, … legbelül.) De nézzük valamivel részletesebben: ki is James Bond?

jamesbond.jpg

 

 

A poszt folytatása: Történelemcikkek.hu írása 

 

---------------------------------------------------------

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tortenelemtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr926398747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelem blog · http://tortenelemtanulas.blog.hu/ 2016.08.06. 20:27:19

Bond alakja nem csak a filmtörténetben jelentős, hanem a hidegháborút illetően is. A Bond-filmekből kultúrtörténeti érdekességek mellett a 60-as, 70-es és 80-as, 90-es évek nemzetközi viszonyairól is sokat lehet tanulni!

Arte Peritus 2016.11.06. 17:12:36

James Bond nekem is nagy kedvencem. Akiben van egy hangyányi stílusérzék, az szintén szereti! Connery és Brosnan csinálták a legjobban!
süti beállítások módosítása